تأکید فقهای فقه حنفی اهل سنت استان بر اهمیت وحدت مسلمین

در طول تاریخ اسلام هرگاه نسیم ایمان ورزیده در بخش های سه گانه دین(عقاید، اعمال و اخلاق) وقایع حیرت آور و حوادث خارق العاده ای پدید آمده است. اینگونه نسیم های بهار ایمانی، پس از توقف های کوتاهی در طول تاریخ ورزیده است، گاهی به مدت کوتاهی و گاهی بهاری طولانی داشته اند. به هرحال هیچ گردش پاییزی بی بهار نبوده است.
در این میان حضرات و اساتید بزرگوار حاج اراز آخوند محمدی، حاج مقصود آخوند یزدانی، حاج قاری ایشان یزدانی و دیگر عارفان و جان نثاران و باغبانان بوستان محمدی به عنوان بهار معنوی از طلایه داران وحدت در خراسان شمالی و به خصوص منطقه ترکمن نشین جرگلان بوده اند که پرچم سنت و طریقت نبوی و بیرق جهاد فی سبیل الله برافراشته و در زمان های گذشته بر عملی نمودن وصایای نبی مکرم اسلام تأکید فراوانی داشتند که در گزارش ذیل به شرح مختصر بیوگرافی مرحوم حاج اراز آخوند و اهم اقدامات ایشان در راستای تبلیغ اسلام ناب محمدی پرداخته ایم:
اراز آخوند از طریق زادگاه خود به کنار مرزی ایران اسلامی مهاجرت نموده و در روستای اشرفدره در سال ۱۳۲۵ هجری شمسی در اولین اقدام مسجد قبا و مدرسه علمیه محمدیه را تأسیس و بنا نموده اند, که ماحصل مدرسه علمیه؛ نخبگان دینی می باشد که هم اکنون در خراسان شمالی مدیریت دیگر مدارس علمیه اهل سنت را سکان داری می کنند و برخی دیگر هم در مقام مدرس مشغول به تدریس می باشند.
نامبرده همچنین در جلسات درس و نشست و برخواست با دوستان و همفکران و عوام مردم همواره بر اهمیت حفط راه اصیل اسلامی و عملی نمودن دستورات قرآن و پیامبران و امامان و پرهیز از تفکرات سلفیت و جرایانات وابسته به آن تأکید نموده است. ایشان از احترام و محبوبیت خاصی در بین مردم برخوردار بوده و نقش مثمر ثمری در حل و فصل نمودن دعاوی خانوادی و طایفه ای و قبایل در زمان های گذشته داشته است.
کتاب هایی در زمینه شرح کامل و مبسوط بر مختصر فقه حنفی شامل ۱۰۰۰ صفحه در یک جلد(عقاید، طریقت، صرف و نحو) تألیف و تشریح نموده اند. سرانجام این چهره شاخص مذهبی و تأثیر گذار اهل سنت استان در اول محرم سال ۱۳۴۸ به دلیل کهولت سن و در ۸۳ سالگی به دیار حق تعالی شتافته و آرامگاه ایشان هم اکنون در روستای اشرفدره راز و جرگلان واقع می باشد. (روحش شاد و یادش گرامی باد)