⭕️اهل سنت و حضور در سطوح کلان مدیریتی کشور

در دهه اخیر شاهد انتصاب برخی اهل سنت در جایگاه های اجرایی و تصمیم گیر بوده ایم اما این انتصابات و استفاده از ظرفیت آنان هنوز فراگیر نشده و موانعی بر سر راه این حرکت لازم و مفید قرار دارد. شاید ایام انتخابات فرصت خوبی باشد تا این مساله مورد توجه و بازخوانی مسولین، نامزدهای انتخاباتی و مطالبه گران مردمی قرار بگیرد. در این نوشتار کوتاه بدنبال این هستیم تا سه رویکرد مختلف در مواجهه با این مساله را توضیح داده، تا با ذهنیت دقیق تری بتوانیم به آسیب شناسی و رفع موانع آن بیندیشیم.

علی اکبری

🔻در دهه اخیر شاهد انتصاب برخی اهل سنت در جایگاه های اجرایی و تصمیم گیر بوده ایم اما این انتصابات و استفاده از ظرفیت آنان هنوز فراگیر نشده و موانعی بر سر راه این حرکت لازم و مفید قرار دارد. شاید ایام انتخابات فرصت خوبی باشد تا این مساله مورد توجه و بازخوانی مسولین، نامزدهای انتخاباتی و مطالبه گران مردمی قرار بگیرد. در این نوشتار کوتاه بدنبال این هستیم تا سه رویکرد مختلف در مواجهه با این مساله را توضیح داده، تا با ذهنیت دقیق تری بتوانیم به آسیب شناسی و رفع موانع آن بیندیشیم.

🔻رویکرد اول : اهل سنت تهدیدی برای حکومت شیعی هستند. افراد زیادی هستند که هنوز مذهب دیگری را تهدیدی برای امنیت خودشان تلقی کرده و بها دادن به اهل سنت در فضای ها ی مدیریتی مختلف در کشور را، عملی خلاف شرع و عقل میدانند. در این مجال فرصت نقد و بررسی ضعف این نگاه و تفکر وجود ندارد، اما میتوان حداقل اشاره کرد که رهبران فکری و پیشروان انقلاب اسلامی چنین باوری نداشته و مخالف این برداشت ها نیز بوده اند. گفتمان انقلاب اسلامی حاصل قرائت شیعی از اسلام است و به رهبری یک فقیه شیعی و حمایت مردم مسلمان به وقوع پیوسته است (هرچند که نباید منکر نقش موثر دیگر تفکرات و جریانات مختلف در پیروزی انقلاب شد) اما این دلیل نمیشود در تحقق اهداف آن فقط از شیعیان استفاده گردد.

🔻رویکرد دوم: باید از اهل سنت در مسولیت های بالای اجرایی استفاده کنید. اصل این مطالبه درست است (آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب نیز در مرداد سال ۱۳۹۶ در پاسخ به نامه مولوی عبدالحمید ناظر به رفع تبعیض نسبت به اهل سنت مر قوم داشتند: همه ارکان جمهوری اسلامی موظفند براساس معارف دینی و قانون اساسی هیچ‌گونه تبعیض و نابرابری بین ایرانیان از هر قوم و نژاد و مذهبی روا ندارند. ما هم به جد معتقدیم همه باید با هم در کنار هم و در صفوف فشرده و واحدی به سربلندی و عزت ایران اسلامی بیندیشند و در راه آن تلاش کنند, اما اینکه دائما از ادبیاتی استفاده کنیم که حتما باید از اهل سنت در سمت های کلان مدیریتی استفاده گردد، تبادر به ذهن میشود که مطالبه گران به دنبال انتصاب و استفاده از افراد متخصص نبوده و فقط به دنبال انتصاب هم کیشان خود هستند.

🔻رویکرد سوم: باید ملاک انتصابات شایسته سالاری باشد نه مذهب افراد. عده ای نیز معتقدند که نباید در انتصابات، مذهب افراد را ملاک قرار دهیم اما نیروی متخصص و با تجربه در بین برادران اهل تسنن به ندرت پیدا میشود. لذا نمی توانیم از آنها در سمت های مختلف استفاده کنیم. این سخن تا حدودی درست است که نیروی با تجربه و متخصص در بین آنها به وفور وجود ندارد، لکن مقصر ماجرا اهل سنت نیست بلکه مسئولینی هستند که وظیفه آنها فرصت سازی برای کسب تجربه کار حکومتی در بین اهل سنت است و در این ماجرا کاهلی کرده اند.

✅نکته پایانی : آنچه که مهم است تغییر در باورهای متولیان امر در جایگاه های حکومتی مختلف است. باید در باورهای آنان نسبت به مساله اهل سنت و گفتمان انقلاب اسلامی تغییراتی ایجاد شود و اهل سنت را تهدیدی برای امنیت کشور به حساب نیاورند.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا